Vyhlásenie Slovenskej lekárskej komory k množiacim sa útokom na zdravotníkov a ku nariaďovaniu pracovnej povinnosti

Lekári, sestry, záchranári a ostatní zdravotnícki pracovníci stoja aj počas veľmi ťažkej tretej vlny pandémie koronavírusu pri svojich pacientoch, bojujú o ich zdravie a životy. Nepochopenie a nevďak ľudí väčšina našich pracovníkov vie akceptovať, aj keď nás mrzia, trápia, rozčuľujú. Povznesieme sa nad ne, predýchame ich. Nechápeme však agresivitu zdravých ľudí voči nám, pričom mnohí z nich budú zajtra odkázaní práve na našu obetavosť. Nechápeme agresivitu tých, ktorým sme vyliečili alebo uchovali pre život príbuzných, priateľov. Nechápeme agresivitu zdravých ľudí, od ktorých nechceme nič viac, len nepridávať nám viac stresu, ako prežívame. A nechápeme agresivitu pacientov, ktorí vedia, za akých ťažkých podmienok v súčasnosti pracujeme a obracajú sa k nám kvôli pomoci. Jasnejší je postoj a agresivita ľudí na sociálnych sieťach, lebo tí sa za svoje slová zatiaľ nemusia zodpovedať, ich zbabelosť kryje anonymita.

Žiadame preto, minimálne dovtedy, kým trvá pandémia, urýchlené prijatie zákona o trestnej zodpovednosti za psychické a fyzické napadnutie lekára, sestry, záchranára, každého zdravotníka, ktorý je počas svojej práce a v svojom mimopracovnom čase vystavený útokom.

NECHAJTE NÁS V POKOJI PRACOVAŤ. Podľa zákona, ktorý pred pár dňami vyšiel v Zbierke zákonov, sa už nevyžaduje núdzový stav alebo výnimočný stav, postačuje mimoriadny stav (ktorý od začiatku COVIDu pretrváva doteraz) na nariadenie pracovnej povinnosti. Inými slovami, zjednodušil sa proces možného nariaďovania pracovnej povinnosti komukoľvek; netýka sa to len zdravotníckych pracovníkov. My lekári a zdravotníci pracujeme aj bez toho, aby nám to niekto z parlamentu alebo z iných orgánov štátu pripomínal. Nedostatok lekárov a sestier nemožno nahrádzať príkazmi, ale zlepšením ich pracovných podmienok, ochranou zo strany štátnych orgánov a poskytnutím spravodlivej odmeny za našu prácu.

PREČO ŠTÁT NEHĽADÁ INÉ CESTY NA ZMIERNENIE NÁŠHO BOJA V PRVEJ LÍNII?

18.11.2021 Prezídium Slovenskej lekárskej komory Prezident SLK MUDr. Pavel Oravec

Zdroj: SLK

Foto: FB




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *