Slovensko obmedzovalo slobodu svojich občanov v rozpore s ústavou

Ústavný súd pacifikoval skoro neobmedzené právomoci hygienikov. Za politickú podporu a toleranciu týchto protiústavných „právomocí“  v rámci „covidových riešení“ je zodpovedná vláda. Úspešný návrh na ich zrušenie podala Ústavnému súdu SR Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Akákoľvek štátna karanténa nariadená mimo domáceho prostredia je protiústavná. Ústavný súd o tom rozhodol na svojom neverejnom plenárnom zasadnutí 8. decembra 2021. Dňom vyhlásenia nálezu v Zbierke zákonov strácajú protiústavné ustanovenia zákona účinnosť.

Tento ďalej označil za protiústavné aj časti ďalších ustanovení, ktoré medzi opatrenia na predchádzanie vzniku a šíreniu prenosných ochorení radili aj izoláciu „v zdravotníckych zariadeniach, prípadne v inom určenom zariadení“ a „karanténne opatrenia“.

Ústavný súd odôvodnil svoje rozhodnutie tak, že „právny poriadok pre prípad karantény ako pozbavenia osobnej slobody nedostatočne určuje zákonné medze uvedeného základného práva a neposkytuje náležité procesné záruky vyplývajúce z čl. 17 ústavy a čl. 5 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd“.

Zdroj: Redakcia

Foto: Pixabay



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *