Poskytovanie PCR, AG testov a očkovanie v UNLP počas sviatočného obdobia

Košice, 20. decembra 2021Počet pacientov s ochorením COVID-19 klesol v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice za uplynulý týždeň pod 200. Momentálne máme 197 hospitalizovaných covidových pacientov, obsadenosť lôžok je 64 %. Mierne sa zlepšila aj situácia s kriticky chorými pacientmi, na umelej pľúcnej ventilácii je napojených 11 pacientov, vysokoprietokový kyslík potrebuje menej než 25 pacientov.

Napriek znižovaniu počtu covidových pacientov, je situácia v nemocnici stále mimoriadne náročná. Umožňuje mierny nádych našich zdravotníkov počas sviatočného obdobia. Je však potrebné, aby sa verejnosť správala aj počas sviatkov zodpovedne, aby sa dodržiavali protiepidemické opatrenia, pretože obavy z novej mutácie omikron môžu opäť po sviatkoch zaplniť naše nemocničné lôžka,“ hovorí generálny riaditeľ UNLP Košice MUDr. Ján Slávik, MBA.

Pre verejnosť bude počas sviatkov aj v medzi sviatočnom období k dispozícii Vakcinačné centrum aj VMOM Ipeľská a tiež MOM Rastislavova (s výnimkou niektorých štátnych sviatkov, viď prílohy). 

V prípade zhoršenia zdravotného stavu počas sviatkov je potrebné volať 112/155.

Očkovať sa proti COVID-19 môžete aj medzi sviatkami

Prioritu pred nástupom omikronu vidí generálny riaditeľ aj naďalej v očkovaní. „V našom vakcinačnom centre už podávame  tretiu dávku vakcíny aj tým, ktorí absolvovali druhú dávku pred viac než 3 mesiacmi, (pri jednodávkovej vakcíne pred viac ako 2 mesiacmi).  Posilňovacia dávka (tzv. booster dávka) podľa odborníkov  pomáha chrániť pred covidom účinnejšie. Aby sme umožnili ľuďom očkovať sa, budeme mať otvorené vakcinačné centrum aj medzi sviatkami a hneď po nich, s výnimkou 6. januára, kedy je trojkráľový štátny sviatok,“ dodáva Ján Slávik.

Presné časy otvorenie vakcinačného centra pre registrovaných aj neregistrovaných záujemcov uverejňuje UNLP pravidelne na webe a na sociálnych sieťach.

UNLP zavádza PCR testy pre samoplatcov, v hodnote 50,- €  

K dispozícii verejnosti budú aj naše mobilné odberové miesta na Ipeľskej a na Rastislavovej ulici. „Otestovať sa  Ag testom alebo PCR testom bude môcť verejnosť dokonca aj počas štátnych sviatkov. V našej nemocnici preto zavádzame pre samoplatcov aj platené PCR testy. Cena PCR je vo výške 50,- eur,“ konštatuje výkonný riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť MUDr. Ľuboslav Beňa, PhD.

Testovanie by mal využiť každý, kto sa chystá za návštevou k rodine, blízkym, známym, kto si nie je istý svojím zdravotným stavom a  prejavujú sa uňho príznaky respiračného ochorenia. „Predídeme tak neželanému šíreniu koronavírusu. Ochránite nielen svojich blízkych, ale pomôžete aj zdravotníkom, aby sa opäť nezačali rýchlo plniť nemocnice,“ dodáva Ľ. Beňa.

Testy pre samoplatcov budú k dispozícii na oboch odberných miestach UNLP. Samoplatcovia môžu prísť bez registrácie v čase od 12.00 – 14.00 hod.. Tí, ktorí sa na PCR objednajú prostredníctvom portálu korona.gov.sk majú PCR test naďalej zdarma. 

Od 3. januára zavedie UNLP pre samoplatcov aj PCR testy s výsledkami uvedenými v anglickom jazyku. Ich cena bude 60,- eur. Naďalej ostáva  možnosť absolvovať Ag test pre samoplatcov v hodnote 5,- eur. Aj naďalej platí, že pokiaľ niekto potrebuje absolvovať testovanie PCR alebo Ag zo zdravotných dôvodov a lekár mu vystaví výmenný lístok, absolvuje testovanie zdarma.

Všetky podrobnosti aktualizuje UNLP pravidelne na www.unlp.sk a na sociálnych sieťach.

Zdroj, obrázok: UNLP Košice, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *