Vakcinačné centrum UNLP má 1 rok – 140.420 podaných vakcín

Medzi prvých očkovaných Slovákov proti ochoreniu COVID-19 (27.12.2020) patril vtedy 94-ročný MUDr. Ján Virgala, infektológ, priekopník očkovania na východnom Slovensku. Vďaka očkovaniu, ktoré pomáhal zavádzať v polovici 20. storočia, prežili tisíce detí, ktoré by dovtedy nemali šancu.

Druhú dávku vakcíny dostal J. Virgala 18. januára 2021 v práve otvorenom  Vakcinačnom centre, v Pavilóne II na Rastislavovej ulici v Košiciach. Vo vakcinácii vidím veľký význam v boji proti pandémii, lebo nič lepšie sa doteraz nevymyslelo. Mám bohaté skúsenosti pri vakcinácii detí, a ak dnes robí omikron problémy, obávam sa, že pacientov nad 60 rokov bude treba očkovať povinne. Mám v sebe už aj tretiu dávku Pfizeru a uvidíme, koľko bude ešte treba dávok,“ hovorí dnes už 95-ročný Ján Virgala, ktorý si po tretiu dávku prišiel znovu do nášho Vakcinačného centra na jeseň minulého roka.

Vakcinačné centrum priamo v areáli UNLP potvrdilo svoju opodstatnenosť. Pomohlo odľahčiť nával pacientov nielen v ambulanciách, ale aj na lôžkach. Očkovanie je tým najúčinnejším nástrojom, ako zdolať pandémiu,“ vysvetľuje prof. MUDr. Pavol Jarčuška, Phd., prednosta Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP. Práve zdravotníci z tejto kliniky očkovali prvých záujemcov.

UNLP podala viac než 140.000 dávok vakcín proti COVID-19

V UNLP sa očkuje vakcínou Comirnaty od dodávateľov Pfizer/BioNTech, v menšej miere sa na jar minulého roka očkovalo aj AstraZenecou a čiastočne aj Modernou. Celkovo zdravotníci UNLP podali vyše 140.000 dávok vakcín. Prvú dávku u nás dostalo 52.132, druhú 51.720 a tretiu 31.160 ľudí. Vakcínou AstraZeneca sme zaočkovali 2.860 ľudí a Modernou 2.548,“ hovorí vedúca Vakcinačného centra MUDr. Jaroslava Ostróová.

Samostatné centrum vzniklo pre potreby rozširujúceho sa záujmu o očkovanie. Podarilo sa ho otvoriť za tri dni, o čo sa postarali sestry, fyzioterapeuti, lekári, IT tím. Dohromady sa tu za rok existencie vystriedalo vyše 80 našich zdravotníkov, ktorí priamo vakcinujú a zabezpečujú administratívu. Veľkou pomocou boli v prvých mesiacoch aj kňazi z Košickej arcidiecézy, ale aj technici, informatici a tiež vojaci či dobrovoľníci. Mnohí z nich dodnes pomáhajú koordinovať klientov, ktorí prichádzajú na očkovanie. Ľudí,  ktorí pomohli vybudovať naše centrum a za rok ho uviesť do života, bolo určite viac než 100,“ hovorí MUDr. Jaroslava Ostróová vedúca Vakcinačného centra.

V najvyťaženejších dňoch podali vo Vakcinačnom centre takmer 1000 dávok vakcíny. Išlo najmä o víkendy, kedy sa prišli očkovať učitelia v apríly minulého roka. „Aj teraz medzi sviatkami sme mali dni, kedy sme zaočkovali vyše 900 záujemcov. Najväčší záujem je o tretiu dávku vakcíny, po booster, tzv. posilňovaciu dávku si prichádza čoraz viac záujemcov. Škoda, že záujem o prvú dávku je veľmi nízky,“ uzatvára MUDr. Ostróová, ktorá zároveň pôsobí ako anestéziologička na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, jednom z najvyťaženejších pracovísk UNLP.

Zdroj, foto: UNLP, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *