WHO: Neexistujú dôkazy, že zdravé deti a adolescenti potrebujú posilňujúcu vakcínu na COVID-19

V súčasnosti neexistujú dôkazy, že by zdravé deti a adolescenti potrebovali posilňovacie dávky vakcíny na COVID-19, uviedla v utorok hlavná vedkyňa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Soumya Swaminathan. Na tlačovom brífingu povedala, že hoci sa zdá, že v priebehu času dochádza po zaočkovaní k určitému oslabeniu imunity proti rýchlo sa šíriacemu variantu koronavírusu Omikron, je potrebné vykonať ďalší výskum, aby sa zistilo, kto potrebuje posilňovacie dávky. „Momentálne neexistujú žiadne dôkazy o tom, že zdravé deti alebo dospievajúca mládež potrebujú booster. Vôbec žiadne dôkazy,“ povedala.

Izrael začal ponúkať posilňovacie dávky deťom vo veku 12 rokov a Úrad pre kontrolu potravín a liečiv v USA začiatkom tohto mesiaca povolil použitie tretej dávky vakcíny Pfizer BioNtech pre deti vo veku 12 až 15 rokov. Minulý týždeň sa Nemecko stalo najnovšou krajinou, ktorá odporučila, aby všetky deti vo veku od 12 do 17 rokov dostali preočkovanie na COVID-19. Rovnako tak urobilo aj Maďarsko.

Swaminathan povedala, že najvyššia skupina expertov WHO sa stretne koncom tohto týždňa, aby prebrala konkrétnu otázku, a to ako by mali krajiny poskytovať posilňujúce dávky svojim obyvateľom.

Zdroj: Reuters

Foto: Freepik




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *