Európska lieková agentúra preveruje vplyv očkovania na menštruačný cyklus  

Bezpečnostný výbor Európskej liekovej agentúry v piatok oznámil, že preveruje správy o silnom menštruačnom krvácaní a absencii menštruácie žien, ktoré boli zaočkované proti COVID-19 vakcínou od spoločností Pfizer a Moderna. Zatiaľ nie je jasné, či medzi vakcínami a zmenami menštruačného cyklu existuje príčinná súvislosť, uviedla agentúra. Menštruačné poruchy sa môžu vyskytnúť v dôsledku celého radu zdravotných dôvodov, ako aj zo stresu a únavy, uviedla EMA a dodala, že prípady takýchto porúch boli hlásené aj po prekonaní COVID-19.

Podľa nedávnej štúdie financovanej Národným inštitútom zdravia, ktorá zhromaždila údaje od takmer 4 000 používateľov mobilnej aplikácie sledujúcej menštruačný cyklus, bola po očkovaniu proti COVID-19 zaznamenaná iba dočasná zmena dĺžky menštruačného cyklu. Aj keď štúdia v Nórsku naznačila, že niektoré ženy mali po očkovaní silnejšiu menštruáciu, agentúra EMA v decembri uviedla, že nezistila súvislosť medzi zmenami menštruačného cyklu a očkovaním proti COVID-19.

Výbor pre hodnotenie farmakovigilančných rizík (PRAC) agentúry EMA po preskúmaní dostupných dôkazov
uviedol, že sa rozhodol požiadať o vyhodnotenie všetkých dostupných údajov, vrátane správ od pacientov a zdravotníckych pracovníkov, klinických štúdií a publikovanej literatúry. Agentúra v piatok dodala, že neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by naznačoval, že vakcíny proti COVID-19 ovplyvňujú plodnosť.

Zdroj: Reuters

Foto: Freepik




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *