Rieky plné liekov a kofeínu

Vedci z University of York sa zamerali na stav svetových vodných tokov. Ich zistenia sú alarmujúce, znečistenie svetových riek liekmi a farmaceutickými výrobkami predstavuje „hrozbu pre životné prostredie aj globálne zdravie“. Vedci vo vodných tokoch našli vysoké koncentrácie paracetamolu, nikotínu, kofeínu, ale aj lieky proti epilepsii a cukrovke. 

Išlo o veľmi rozsiahly výskum, ktorý skúmal rieky takmer po celom svete. Vzorky vody sa odoberali z viac ako tisícky testovacích miest. Viac ako štvrtina  z odobraných vzoriek obsahovala takzvané aktívne farmaceutické látky v množstve, ktoré je považované za nebezpečné pre vodné organizmy. Najviac znečistené rieky vedci našli v Pakistane, Bolívii a Etiópii. Naopak, najčistejšie rieky sú na Islande, v Nórsku a v amazonskom dažďovom pralese. 

Zvyšky chemických látok, ako napríklad lieky, ktoré užívame, putujú do odpadových vôd. Ako sa ukázalo, ani najmodernejšie čističky odpadových vôd nie sú schopné tieto zlúčeniny odbúrať pred tým, ako sa dostanú do prírodných vôd. Vedci vo vode najčastejšie našli liek karbamazepín (používa na liečbu epilepsie a nervových bolestí) a metformín (určený na liečbu cukrovky). Často sa vo vode objavoval ale aj paracetamol (látka využívaná v liekoch proti bolesti). Ďalej sa vo vode našli aj vysoké koncentrácie kofeínu a nikotínu.

Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz

Foto: David Mark z Pixabay




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *