UNLP Košice zrušila reprofilizáciu svojich pracovísk, COVID sa však neskončil  

Košice, 2. mája 2022Od dnešného dňa sa Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice vracia do necovidového režimu. V súlade s nariadením ministra zdravotníctva SR Vladimíra Lengvarského sme od nedele, 1. mája, dereprofilizovali obe pracoviská: na Tr. SNP, aj na Rastislavovej ulici. „Väčšina našich oddelení a kliník už funguje štandardne v necovidovom režime. Je to dôležitá správa pre pacientov, klientov, návštevníkov nemocnice a určite dobrá správa pre našich zamestnancov, ktorí sa už tešia na návrat do bežného pracovného režimu,“ hovorí generálny riaditeľ UNLP Košice MUDr. Ján Slávik, MBA.

49 hospitalizovaných covidových pacientov

Neznamená to však, že sa covid skončil. „V UNLP máme stále hospitalizovaných 49 pacientov s ochorením COVID-19. Naďalej sa o týchto pacientov budú prioritne starať zdravotníci na Klinike infektológie a cestovnej medicíny,“ hovorí J. Slávik. Covidové lôžka ostanú vyčlenené aj na II. chirurgickej klinike, na Klinike úrazovej chirurgie a na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny. Pre gynekologické pacientky a psychiatrických pacientov ostanú vyčlenené lôžka na Gynekologicko-pôrodníckom oddelení a na II. psychiatrickej klinike – všetky pracoviská sa nachádzajú na Rastislavovej ulici.

Izolačné izby na klinikách a oddeleniach

Pacienti s inými diagnózami, u ktorých sa vyskytne aj covid, budú umiestnení na príslušných klinikách či oddeleniach. „Na každom klinickom pracovisku sme už zriadili tzv. izolačnú izbu. Náš personál musí ovládať bezpečné postupy pri ošetrovaní či vyšetrení pacienta, ktorý má potvrdený COVID-19, prípadne podozrenie na toto ochorenie,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ UNLP Košice pre liečebno-preventívnu starostlivosť MUDr. Ľuboslav Beňa, PhD.

Všetky nejasné alebo hraničné prípady sa budú konzultovať s našimi infektológmi. Situácia podľa výkonného riaditeľa zatiaľ nie je jednoduchá. „Počty covidových pacientov síce pomaly klesajú, ale pokiaľ by to išlo terajším tempom, do úplne bežného stavu, aký poznáme, by sme sa vrátili v UNLP tak o dva mesiace, čiže až cez prázdniny,“ hovorí Ľ. Beňa.

Zákaz návštev v UNLP ostáva predbežne do polovice mája

Aj preto ostáva naďalej v platnosti nosenie respirátorov pri vstupe do nemocnice. Na ďalšie dva týždne ostáva v platnosti aj zákaz návštev v UNLP. „Situáciu sledujeme a veľmi pozorne vyhodnocujeme. Naša nemocnica má stále najviac hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19. Niektoré opatrenie preto budeme rušiť neskôr, ako to robia iné inštitúcie, či zdravotnícke zariadenia,“ dodáva výkonný riaditeľ.

Zmeny pre pacientov

Rušia sa triáže pacientov. Triedenie pacientov sa bude vykonávať ako súčasť štandardných postupov pracovísk, v rámci ambulancií, či pri telefonickom objednávaní. Takisto sa ruší povinné preemptívne testovanie pacientov na dôkaz prítomnosti SARS-CoV-2. Nariadiť testovanie u pacienta však môže lekár, pokiaľ sa uňho prejavujú klinické príznaky covidu, či podľa prípadnej epidemiologickej alebo  cestovateľskej anamnézy, a tiež podľa závažnosti plánovaného zdravotníckeho výkonu. Pacienta v takom prípade otestujú na danom pracovisku, prípade v rámci MOM UNLP na Ipeľskej ulici.   

O ďalších aktuálnych zmenách vás budeme informovať.

Zdroj, foto: UNLP Košice, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *