Gynekológovia zaviedli novú metódu na vyšetrenie prítomnosti metastáz

Bratislava 23. februára 2023: Univerzitní lekári začali ako prví na Slovensku a v Českej republike vyšetrovať pacientky s rakovinou prsníka novým spôsobom. Metódu OSNA na vyšetrenie prítomnosti metastáz v lymfatických uzlinách zaviedli na II. gynekologicko-pôrodníckej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava-Ružinov v spolupráci s patológmi z UNILABS Slovensko.

U žien s negatívnymi sentinelovými uzlinami (ktoré majú šancu ako prvé obsahovať metastázy) tento postup nahradí pôvodnú kompletnú disekciu pazuchy a zníži tak počet pooperačných komplikácií. Na informáciu o stave uzlín sa počas operácie využíva ich rýchle histologické vyšetrenie, ktoré však má svoje nedostatky.

OSNA (One-Step Nucleic Acid Amplification) dokáže spracovať celú homogenizovanú uzlinu a podá presnejšiu informáciu o celkovej nádorovej náloži v čase porovnateľnom s rýchlou histológiou. „Vie tiež predpovedať, aká je pravdepodobnosť nádorového postihu aj zvyšných uzlín v pazuche. Zníži sa tým aj riziko opakovaných operácií v pazuche,“ vysvetľuje Kamil Pohlodek z II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky LF UK a UNB.

Na klinike touto molekulovo-biologickou metódou vyšetrili celkovo 58 uzlín u 20 pacientok s rakovinou prsníka. „Výsledky boli u všetkých zhodné s definitívnym pooperačným histopatologickým vyšetrením,“ hodnotí profesor Kamil Pohlodek z Univerzity Komenského.

Foto: Anastasia Kazakova z Freepik

Zdroj: Univerzita Komenského v Bratislave, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *