Popradská nemocnica: ,,Pre našich lekárov urobíme všetko, aby boli najlepší“

Dýchací systém alebo tzv. bronchiálny strom je alfou a omegou života každého z nás. Nadýchnutie a vydýchnutie si v každodennej samozrejmosti vôbec neuvedomujeme. Až do chvíle, keď sa nám z najrôznejších dôvodov začne dýchať zle, ťažko, keď nám úraz alebo cudzí predmet dýchanie okliešťuje až do takej miery, že môže byť náš život ohrozený. Presne tieto situácie riešili intenzivisti a odborníci z otorinolaryngológie Nemocnice Poprad v rámci už druhého špecializovaného workshopu.

Bronchoskopia je  invazívna endoskopická metóda, ktorá slúži k posúdeniu dýchacej sústavy čiže bronchiálneho stromu. Táto metóda definuje akékoľvek zmeny, zisťuje nálezy, vďaka nej sa odoberajú vzorky a realizujú sa liečebné zákroky. Práve bronchoskopia bola hlavnou témou odbornej akcie.

 ,,Workshop pozostával z dvoch častí. V tej teoretickej sme sa venovali problematike odobratia špeciálnej vzorky – biopsiám, bronchoalveolárnym lavážam, tiež komplikáciám pri jednotlivých procedúrach aj v súvislosti s vyberaním cudzích telies z dolných dýchacích ciest. Venovali sme sa aj ošetreniam krvácania dolných dýchacích ciest,“ hovorí medicínska riaditeľka Nemocnice Poprad MUDr. Annamária Miháliková.

Všetci zúčastnení následne absolvovali praktickú časť priamo na bronchoskopickej sále. Tu mohli vidieť aj s odborným výkladom prevedenie bronchoskopie v celkovej anestézii, následne realizáciu bronchoskopickej ultrasonografie v lokálnej anestézii, a zároveň  aj odber biologického materiálu z lymfatických uzlín pod kontrolou sonografie,“ vysvetľuje MUDr. Miháliková praktický význam školenia.

V závere si odborníci sami vyskúšali svoje zručnosti i na simulátoroch s jedinečne nasimulovanými patologickými prípadmi – zápal hrtanovej príklopky,  stenóza DDC- zúženie dolných dýchacích ciest z rôznych príčin, ktoré môže spôsobovať chronický zápal, nádor, opuch či tumor hrtanu.

Veľké poďakovanie patrí riaditeľovi pre liečebno-preventívnu starostlivosť NÚTPCHaHCH vo Vyšných Hágoch, MUDr. Petrovi Šterbákovi, primárovi MUDr. Petrovi Kúkoľovi a primárovi MUDr. Róbertovi Slivkovi, ktorí školenie viedli. ,,Už dávnejšie sme si stanovili medicínsky cieľ v oblasti vzdelávania- ,,Pre našich lekárov urobíme všetko, aby boli najlepší,“ dodáva na záver popradská medicínska riaditeľka.

Zdroj, foto: Nemocnica Poprad, a.s., TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *