Holandsko obmedzilo používanie vakcíny od AstraZeneca

Holandsko v piatok dočasne pozastavilo používanie vakcíny AstraZeneca COVID-19 pre osoby mladšie ako 60 rokov, informovalo o tom miestne ministerstvo zdravotníctva. Rozhodnutie nasledovalo po úmrtí ženy, ktorá bola zaočkovaná vakcínou AstraZeneca.

Rozhodnutie bolo urobené na základe nových správ agentúry pre monitorovanie liekov Lareb a diskusií so zdravotnými úradmi, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva zdravotníctva. Holandská agentúra Lareb, ktorá sleduje vedľajšie účinky liekov, v piatok uviedla, že dostala päť hlásení o rozsiahlej trombóze v spojení s nízkym počtom krvných doštičiek po očkovaní vakcínou AstraZeneca, a to aj u ženy, ktorá zomrela. Lareb uviedol, že k udalostiam došlo 7 až 10 dní po očkovaní. „Ide o ženy vo veku od 25 do 65 rokov. Traja pacienti mali rozsiahlu pľúcnu embóliu. Jeden zomrel a jeden mal krvácanie do mozgu,“ uvádza sa v správe.

Tlačová agentúra ANP informovala, že v dôsledku tohto rozhodnutia bude zrušených asi 10 000 plánovaných termínov očkovania. V Holandsku bolo doposiaľ vakcínou od spoločnosti AstraZeneca zaočkovaných zhruba 400 000 ľudí.

Zdroj: Reuters

Foto: Michael Bußmann z Pixabay