Vakcíny proti COVID-19: Výrobcovia neskúmali ich účinky podľa pohlavia

Vakcinácia proti Covidu-19, jej úspešnosť a úskalia, sa stali jednou z kľúčových svetových tém. Momentálne asi najväčšiu pozornosť na seba strhlo skúmanie vedľajších účinkov vakcíny spoločnosti AstraZeneca. Zaujímavú správu priniesol portál TERAZ.SK s odkazom na štúdiu holandskej platformy pre investigatívnu žurnalistiku Investico. Pri vývoji piatich hlavných vakcín proti koronavírusu používaných v Európe neboli skúmané ich možné rozdielne vedľajšie účinky u mužov a žien.

Na celom svete sú vedľajšie účinky po zaočkovaní hlásene častejšie u žien ako u mužov. Rovnako tak aj výskyt trombóz po očkovaní vakcínou od spoločnosti AstraZeneca je vyšší u žien. V holandskom centre pre skúmanie nežiaducich účinkov liekov (Lareb) 87 % hlásení o vedľajších účinkoch očkovania podali práve ženy. 

Sprava ďalej cituje Investico, ktoré pripomína výskum vakcíny proti chrípke zo začiatku tohto storočia. Vo výskume sa ukázalo, že najmä mladé ženy dostali oveľa viac očkovacej látky, ako bolo treba. Podľa výskumu by ženám stačila polovičná dávka pre rovnaký stupeň účinnosti ako mužom.

Zdroj: TERAZ.SK

Foto: Freepik



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *