Prelomový liek na COVID 19 v záverečnej fáze klinického testovania

Novú nádej v boji proti COVID-19 predstavuje liek Molnupiravir, vyvíjaný medzinárodnou farmaceutickou spoločností Merck Sharp & Dohme (MSD) v spolupráci s firmou Ridgeback TherapeuticPôvodne sa tento liek testoval na chrípku, ale neskôr sa začal skúšať aj na Covid-19. Na základe zatiaľ dostupných štúdií Molnupiravir preukázateľne zabraňuje šíreniu vírusu už v začiatku ochorenia vďaka tomu, že zastavuje jeho prirodzené replikačné schopnosti, ktoré sú v tele zodpovedné za ťažký priebeh choroby.

Riaditeľka komunikácie MSD Česko Radka Lang pôsobenie Molnupiravirinu upresnila takto: „Liek vstupuje do RNA vírusu a mierne ho pozmení, ten sa potom nemôže ďalej množiť a telo si s ním poradí.“. Predpokladá sa, že výsledky tretej fázy štúdie budú známe na prelome tohtoročného septembra a októbra.

Lekári tento prípravok považujú za prelomový, pretože v boji s Covidu-19 chýba presne tento typ lieku, ktorým by sa mohli začať liečiť ambulantní pacienti s ľahšími príznakmi. Liek má aj niekoľko ďalších výhod. Medzi tú najväčšiu patrí výrazne silný predpoklad, že by mal fungovať aj proti mutáciám. Ďalšou jeho dôležitou vlastnosťou je aj spôsob jeho aplikácie, pretože sa nepodáva v infúzii, ale ako obyčajná pilulka, čo uľahčí jeho využívanie.

Zdroj: Hnonline.sk/Zpravy.aktualne.cz

Foto: Pexels z Pixabay



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *