Prvá žena vyliečená z HIV po transplantácii kmeňových buniek

Americká pacientka s leukémiou sa stala prvou ženou a doteraz treťou osobou, ktorá sa vyliečila z HIV po transplantácii kmeňových buniek od darcu, ktorý bol rezistentný voči vírusu spôsobujúcemu AIDS. Odkedy pacientka dostala pupočníkovú krv na liečbu akútnej myeloidnej leukémie – rakoviny, ktorá sa začína v krvotvorných bunkách v kostnej dreni – bola v remisii a bez vírusu po dobu 14 mesiacov, bez potreby účinnej liečby HIV známej ako antiretrovírusová liečba.

Tento prípad je súčasťou rozsiahlejšej štúdie podporovanej USA, ktorú viedli doktorka Yvonne Bryson z Kalifornskej univerzity v Los Angeles (UCLA) a doktorka Deborah Persaud z Johns Hopkins University v Baltimore. Cieľom tejto štúdie je sledovať 25 HIV pozitívnych, podstupujúcich transplantáciu kmeňových buniek odobratých z pupočníkovej krvi na liečbu rakoviny a iných závažných stavov.

Pacienti zahrnutí do štúdie najprv podstúpili chemoterapiu, aby sa zabili rakovinové imunitné bunky a následne lekári transplantovali kmeňové bunky od jedincov so špecifickou genetickou mutáciou, vďaka ktorej daným jedincom chýbajú receptory používané vírusom na infikovanie buniek. Vedci veria, že títo pacienti si potom vyvinú imunitný systém odolný voči HIV. Štúdia naznačuje, že dôležitým prvkom úspechu je transplantácia buniek odolných voči HIV.

Zdroj: Reuters

Foto: Freepik




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *