V Kúpeľoch Číž funguje špecializovaná rehabilitačná nemocnica

Kúpele Číž sa nachádzajú na južnom okraji stredného Slovenska neďaleko maďarských hraníc. Ležia v nadmorskej výške 174m n. m. a sú to jedny z najmenších slovenských žriedlových kúpeľov, ktoré ale návštevníkom ponúkajú liečivé účinky vzácne sa vyskytujúcej jódovej minerálnej vody.

Základným liečebným prostriedkom v kúpeľoch sú práve pramene prírodnej liečivej, chloridovej, sodnej, jódovej, železnatej, studenej hypotonickej minerálnej vody so zvýšeným obsahom brómu. Ďalším prírodným liečivým prostriedkom je farmakodynamicky účinná bioklíma v rovinatom kraji s dostatkom slnečného žiarenia – vďaka počtu hodín ročného slnečného svitu zaraďujeme Číž na prvé miesto medzi slovenskými kúpeľmi. Liečebné pobyty tu sú zamerané najmä na liečbu chorôb pohybového ústrojenstva, najmä stavy po artritídach, nezápalových ochoreniach kĺbov a chrbtice, osteoporózy, ale i chorôb, ktoré vznikli na podklade aterosklerózy.

V Číži sa liečia dospelí aj detskí pacienti. Pred viac ako rokom tu vznikla úvaha rozšíriť poskytované služby o špecializovanú starostlivosť v oblasti včasnej rehabilitácie po náhlych cievnych mozgových príhodách a operáciách, ktoré si včasnú rehabilitáciu vyžadujú. „Predstavy boli jasné, nastúpila fáza plánovania realizácie celého zámeru. Pustili sme sa do prerábania bývalého liečebného domu Milan, kde sa v minulosti liečili hlavne deti. Financie na stavebnú časť vyčlenili akcionári z vlastných zdrojov, vybavovanie povolení trvalo tiež približne rok. Najťažší však bol výber kvalitného personálu, ale myslím, že sa nám to podarilozvládnuť na vysokej úrovni,“ informoval nás riaditeľ kúpeľov Mgr. Michal Fajin, MBA, MPH, LL.M.

Personál tvorí 76 zdravotníckych a nezdravotníckych zamestnancov. Primárom je MUDr. Jozef Hudec, ktorý má dlhoročné skúsenosti z predchádzajúceho pracoviska NRC Kováčová a on sám motivoval ďalší zdravotnícky personál. Okrem rehabilitačných lekárov či fyzioterapeutov, masérov, ide i o odborníkov na logopédiu či psychológiu, ktorí pacientom po cievnej mozgovej príhode pomáhajú zvládnuť aj aktuálnu životnú situáciu. Rehabilitačná nemocnica poskytuje najmä rehabilitácie spojené s liečbou prírodným liečivým zdrojom a základnou myšlienkou je, že slúži hlavne pacientom krátko po prekonaní ochorenia – pacient po preložení z urgentného lôžka je čo najskôr preložený na rehabilitačné lôžko, kde sa ihneď začne pracovať s pacientom a to aj po stránke psychologickej či logopedickej.

Keď budú odtiaľ pacienti odchádzať domov, mali by zvládnuť základné sebestačné úkony. Liečebné pobyty v špecializovanej nemocnici budú trvať 14 až 49 dní s možnosťou nástupu na kúpeľnú liečbu na ďalších 21 dní, čiže jeden pacient tu tak dokáže rehabilitovať spolu až 70 dní. Nemocnica bola otvorená v septembri minulého roku, ale dosiaľ v nej odliečili len 16 pacientov po náhlej cievnej mozgovej príhode. Podľa riaditeľa nízky počet hospitalizácií spôsobila pandémia i chýbajúca zmluva so VšZP, o ktorú sa usilujú, pretože väčšina záujemcov o hospitalizáciu je práve z tejto poisťovne. Kapacita zariadenia je sto lôžok a v nemocnici dúfajú, že sa ju podarí v najbližšom období lepšie využiť. Spádovou oblasťou je Banskobystrický a Košický kraj, ale záujem je už dnes z celého Slovenska. Liečba, ktorú tu vedia poskytnúť pacientom po náhlej cievnej mozgovej príhode, preukázateľne vedie k zlepšeniu zdravotného stavu. Dôležitá je včasnosť rehabilitačnej intervencie, aby bol benefit pre pacienta čo najväčší.

jps



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *