Kríza v zdravotníctve nie je zažehnaná

Vzhľadom na ohlásenú infláciu (NBS ohlásila pre rok 2023 infláciu vo výške 14 %), nárast cien tovarov a energií sme v rámci AZZZ SR požadovali navýšenie rozpočtu pre zdravotníctvo minimálne o 800 miliónov €. V ČR na obdobnú situáciu zareagovala vláda navýšením rozpočtu o 3 miliardy € v prepočte na počet obyvateľov.

Posledná šanca na zažehnanie krízy a kolapsu rezortu je úprava rozpočtu pre zdravotníctvo v NR SR s tým, že zdravotné poisťovne navýšia úhrady za jednotlivé výkony a body pre všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Toto dofinancovanie je nevyhnutné, aby poskytovatelia zdravotnej starostlivosti dokázali uhrádzať platby za navýšenie miezd, rast cien energií, zdravotníckych materiálov, nájmov, údržbu prístrojovej techniky a ďalších nákladových položiek. Rozpočet oproti očakávaným výdavkom v zdravotníctve na rok 2022 je navýšený pre rok 2023 len o 130 miliónov €. To v žiadnom prípade nemôže pokryť tieto výdavky bez ďalšieho zadlžovania.

Ak nepríde k dofinancovaniu, lekári síce zostanú v nemocniciach, ale nebudú mať čím liečiť. Nemocnice evidujú dlh v nezaplatených faktúrach a na sociálnom poistení vo výške viac ako 1 miliardy €. Niektorí dodávatelia liekov a špeciálneho zdravotníckeho materiálu sú opatrní. Tovar dodávajú zdravotníckym zariadeniam až po uhradení faktúr.

Ambulantný sektor bez navýšenia ceny za bod skolabuje. Reálne hrozí, že poskytovatelia v dôchodkovom veku, ktorí nedokážu vyfinancovať svoje prevádzky jednoducho zatvoria svoje ambulancie. Zdravotnú starostlivosť v 60 % poskytuje práve ambulantný sektor vrátane pracovísk Jednodňovej chirurgie. Pracuje v ňom cca 12 000 lekárov a 40 % z nich je v dôchodkovom veku. Vláda však nepočíta s ambulantným sektorom. Neviem, či si kompetentní uvedomujú vážnosť situácie. Ak skolabuje ambulantný sektor, nemocnice nebudú schopné nápor pacientov zvládnuť.

Dohoda o platoch bez dofinancovania systému v adekvátnej sume krízu nerieši, len ju odsúva o niekoľko mesiacov. Súčasný stav ohrozuje najmä pacientov.

Zdroj: APAZ, TS



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *