Ministerstvo zdravotníctva upúšťa od zámeru zriadiť štátnu distribučnú spoločnosť

Ministerstvo zdravotníctva SR ustupuje od zámeru zriadiť štátnu distribučnú spoločnosť na dodávku liekov a zdravotníckych pomôcok a navrhuje zrušenie úlohy týkajúcej sa koncepcie zriadenia štátnej distribučnej spoločnosti.

Návrh koncepcie zriadenia štátnej distribučnej spoločnosti na dodávanie liekov, zdravotníckeho materiálu a zdravotníckych pomôcok bol na základe uznesenia vlády SR predložený za účelom zefektívniť distribúciu liekov a zabezpečiť sebestačnosť štátnych zdravotníckych zariadení v oblasti zásobovania a distribúcie liekov zriadením štátneho distribútora v pôsobnosti MZ SR. 

V rámci medzirezortného pripomienkového konania k materiálu sa však nepodarilo odstrániť viaceré zásadné pripomienky. Tie sa týkali predovšetkým financovania tejto distribučnej spoločnosti, aby jej zriadenie nemalo dodatočné požiadavky na rozpočet verejnej správy. 

Rezort zdravotníctva preto bude uprednostňovať riešenia centrálneho obstarávania liekov ako aj niektorých činností, ktoré by mali byť predmetom činnosti distribučnej spoločnosti, napríklad formou interných kapacít Ministerstva zdravotníctva SR. Tento proces je už vo vysokom štádiu rozpracovanosti a nevytvára dodatočné požiadavky na štátny rozpočet.

Zdroj: MZ SR, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *