NÁROČNÉ OBDOBIE PRE ALERGIKOV Po drevinách prišli na rad alergie z trávnatých porastov

Košice, 30. mája 2023 – Máte nádchu, pocit stále upchatého nosa, kýchate, kašlete? Máte opuchnuté a slziace oči? A trápia vás tieto problémy už dlhšie? Najvyšší čas vyhľadať lekára. V prvom rade by ste mali navštíviť vášho všeobecného lekára, ktorý musí vylúčiť vírusové ochorenie, prípadne infekciu. Je potrebné spraviť krvný obraz a tiež je vhodné navštíviť otorinolaringológa, pretože ten zase zhodnotí stav slizníc nosa, prípadne, či tam nie sú iné zmeny,“ hovorí MUDr. Štefan Raffáč, PhD., MPH z Ambulancie klinickej imunológie a alergológie UNLP Košice, poliklinika Tr. SNP 1.

Potom nasleduje vyšetrenie u alergo-imunológa
Spomínané príznaky si ľahko zameníme s prechladnutím. Pokiaľ však pretrvávajú dlhšie, určite vzniká podozrenie na alergiu. „Veľa ľudí má práve v tomto období výrazné prejavy alergickej nádchy. Týkajú sa nosa: upchatý nos, časté kýchanie,  vodnatý výtok  z nosa, alebo ide o výraznú zahlienenosť so zatekaním hlienov do hrdla, z čoho vzniká tzv. zadná nádcha. To potom vyvoláva dráždivý kašeľ,“ vysvetľuje MUDr. Štefan Raffáč. Pri alergiách je typické aj svrbenie, začervenie, pálenie či rezanie očí.

Alergiu je potrebné podchytiť a liečiť. U neliečených alergií sa totiž môžu rozvinúť prejavy astmy, pri ktorej dochádza k stiahnutiu priedušiek, tzv. bronchospazmu, ktorý je sprevádzaný pískaním, dráždivým kašľom a sťaženým dýchaním,“ pokračuje MUDr. Raffáč. Samotné testovanie pri podozrení na alergiu sa realizuje skôr v jesenných a zimných mesiacoch, nie priamo v období, kedy sú prejavy  alergie najvýraznejšie.

Peľové spravodajstvo
Momentálne sú na vzostupe tzv. peľové alergie. Hoci drevinám už končí fáza kvitnutia, pre trávnaté porasty začína raj. A to je žiaľ aj raj alergií, ktorých v uplynulých rokoch pribúda mimoriadnym tempom. Každý alergik si vie dohľadať, čo práve v tomto období kvitne, aj v závislosti od lokality, kde žije. Informácie nájde na stránke RÚVZ: https://www.pelovespravodajstvo.sk/verejnost/aktualne

Testovanie alergika
Testy na alergiu sú nenáročné a nie sú bolestivé. Základom sú kožné testy (“prick“ – vpichové testy), slúžia na potvrdenie precitlivenosti (alergie) na peľové, roztočové,  živočíšne alebo potravinové alergény. Za alergén považujeme v prostredí bežne sa vyskytujúcu látku, ktorá je schopná navodiť precitlivenosť (alergickú reakciu) tj. neprimeranú reakciu  imunitného systému.

Alergo-imunológ na kožu predlaktia aplikuje potenciálny alergén a pomocou lancety – jemnej ihličky vtlačí látku  do hornej časti pokožky. Takto otestuje 20 alergénov naraz a po 15 – 20 minútach odčíta kožnú reakciu. Hodnotí sa veľkosť pupenca voči tzv. negatívnej  kontrole, resp. pozitívnej kontrole.  Okrem kožných testov sa realizujú aj krvné testy, ktoré ukážu hladinu špecifických imunoglobulínov IgE – protilátok zodpovedných za alergickú reakciu na príslušný  alergén. Pri pozitivite viacerých alergénov je dôležité určiť tzv. hlavný/dominantný alergén.

Liečba alergika
Dôležitá je liečba antihistaminikami, intenzívne prejavy alergií si vyžadujú precíznejšiu adresnú liečbu. Prejavy je potrebné správne vyhodnotiť a diagnostikovať. Včasné podchytenie alergie je veľmi dôležité, aby sa človek stal tolerantným voči svojim alergénom,“ vysvetľuje lekár.

Za kľúčovú však považuje alergénovú imunoterapiu. „Akonáhle sa zdiagnostikuje alergia, nastupuje alergénová imunoterapia. Riešime ňou príčinu samotnej alergie. Pri dobre diagnostikovanom pacientovi to môže vyriešiť jeho zdravotný problém, môže to uňho stabilizovať prejavy alergie, zabrániť vzniku astmy,“ konštatuje MUDr. Raffáč.  

Predchádzanie alergiám
Alergia je dedičná. Ak je alergikom jeden rodič, pravdepodobnosť, že aj dieťa bude alergikom tu je, ak sú alergici obaja rodičia, predpoklady sa ešte zvyšujú. „Pokiaľ sú rodičia alergici, u dieťaťa sa môže prejaviť napr. atopický ekzém, bronchiálna  astma, potravinové alergie  alebo alergická nádcha,“ dodáva alergo-imunológ.

Pele nám ostávajú na vlasoch, na pokožke, na okuliaroch, preto si ich alergici musia často zmývať. Na pravidelné čistenie nosovej sliznice je vhodné používať výplach morskou vodou alebo inými na to určenými prípravkami. Vetrať je potrebné v skorých ranných hodinách, keď sa  vo vzduchu nevíri ešte veľké množstvo peľových častíc, aby sme si ich nepúšťali zbytočne do miestnosti. Situácii môže každý pomôcť aj kúpou špeciálnej sieťky na okná proti peľom, prípadne čistička do domácnosti.

Alergik by sa mal vyhnúť rizikovým činnostiam, ako napríklad kosenie trávy, predovšetkým v období peľovej alergie. Takisto sa odporúča tzv. klimatoterapia, pobyt pri mori či na horách. „Závisí od pacienta, niekomu viac vyhovujú hory, inému more. Pokiaľ je to časovo možné, je pre alergika dobré odísť v  sezóne alergénu, ktorý mu najviac prekáža a tým sa obmedzí kontakt s alergénom, čo pozitívne ovplyvní priebeh sezóny,“ uzatvára MUDr. Raffáč.

15 % ZĽAVA na voľnopredajné prípravky proti alergii v lekárňach UNLP
Okrem predpísaných liekov alergikom pomáhajú rôzne prípravky, ktoré sú voľnopredajné v našich lekárňach. V lekárni UNLP na Tr. SNP 1 a v lekárni L. Pasteura na Rastislavovej 43 ponúkame pacientom  možnosť zakúpiť si prípravky proti alergii s 15 % zľavou do konca týždňa (15. júna 2023). Či už ide o voľnopredajné kvapky do očí na alergiu, voľnopredajný sprej do nosa a tiež voľnopredajné tabletky.

Zdroj, foto: UNLP Košice, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *