Problém, ktorým trpí tretina žien

NEPODCEŇUJME JEHO RIEŠENIE

· Celoživotné riziko, že žena bude operovaná pre prolaps je až 11 %.

· Prof. MUDr. Peter Urdzík: Pokles panvového dna u ženy sa dá riešiť efektívne, šetrnejšie, miniinvazívne pomocou sieťového implantátu.  

Košice, 20. júla 2023 – Zhruba 30 – 40 laparoskopických operácií ročne realizuje ženám s prolapsom, teda poklesom panvového dna, profesor MUDr. Peter Urdzík, PhD., MPH – prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky UNLP a LF UPJŠ Košice. „Práve sa pripravujeme na operáciu 51-ročnej pacientky, u ktorej došlo ku predpadnutiu maternice. Operovať z laparoskopického prístupu za použitia syntetickej siete sme sa u tejto ženy rozhodli vzhľadom na nález, pre samotnú podstatu miniinvazívneho prístupu ako aj vysokú efektivitu, bezpečnosť a spoľahlivosť,“ začína rozprávanie profesor.  Celý výkon trval približne 90 minút.  „Pacientka sa môže vrátiť do domácej starostlivosti po 48 hodinách, pokiaľ sa u nej neobjavia pooperačné ťažkosti,“ dodal prednosta.

Diagnóza: pokles orgánov panvového dna 
Trpí ňou tretina žien, najmä po 50-tke, výnimkou však nie sú aj mladšie pacientky. Oslabenie panvového dna postihuje najmä ženy po pôrode, resp. po viacpočetnom tehotenstve. Príznaky prolapsu panvových orgánov (POP) môžu byť rôzne: od porúch vyprázdňovania močového mechúra, cez únik moču pri námahe, pocit cudzieho telesa v pošve, až po vyprázdňovanie stolice, či sexuálne disfunkcie.

P. Urdzík: Najviac operácií tohto druhu sa robí práve v UNLP, snažíme sa ich rozšíriť po celom Slovensku
Operačný endoskopický zákrok má pre  ženy obrovský význam.Anatomický efekt  operácie je okamžitý a sprievodné ťažkosti, o ktorých sme hovorili,zvyčajne ustúpia v priebehu niekoľkých dní po operácii,“ dodáva skúsený urogynekológ. Závesných operácií z laparoskopického prístupu – laparoskopická sakrokolpopexia sa robí v rámci Slovenska najviac práve na Gynekologicko-pôrodníckej klinike našej univerzitnej nemocnice.

„Snažíme sa tento typ operácie rozšíriť po celom Slovensku, aby bol doslova v každom okresnom meste lekár, ktorý by ho vedel pacientkam vykonať,“ rozpráva prednosta kliniky. V uplynulých mesiacoch zaškolil tím odborníkov z Fakultnej nemocnice v Žiline, či v Prešove, na rade sú gynekológovia z nemocníc v Poprade. 

Alarmujúce čísla 
Len 3 z 10 žien, ktoré majú ťažkosti spojené s prolapsom, navštívia lekára. NEZANEDBÁVAJTE PREVENTÍVNE PREHLIADKY u vášho gynekológa. „Ak žena pociťuje spomínané ťažkosti, dokonca ich už aj vidí, pretože  áno, maternica sa dokáže posunúť tak nízko, že môže z pošvy vyčnievať až von, nebojte sa zdôveriť odborníkovi a vyhľadajte lekára. Vo včasnom štádiu zväčša nie je potrebná operácia a defekty je možné riešiť rehabilitáciou svalstva panvového dna.  Ak je už operácia nevyhnutná, o konkrétnom type operačného výkonu vždy rozhoduje lekár na základe konkrétneho zdravotného stavu pacientky. Pokiaľ to jej zdravotný stav umožňuje, odporúčame pacientkam práve laparoskopický zákrok pomocou sieťového implantátu, ktorý je mininvazívny, efektívnejší a šetrnejší voči žene,“ uzatvára pre ženy tak citlivú tému urogynekológ  Peter Urdzík.  


Zdroj, foto: UNLP Košice, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *