Štrnásť rokov s umelou platničkou

Písal sa rok 2006. Eva Matoušková sa tešila na majstrovstvá sveta vo fitnes v Moskve. Pár dní pred odletom pocítila v chrbtici neskutočnú bolesť. Jeden z jej známych zatelefonoval do Nových Zámkov profesorovi Brunovi Rudinskému. Keď sa dozvedela, že jej budú musieť voperovať umelú platničku, ani nesnívala o tom, že by sa raz vrátila k svojmu športu. Po necelom roku sa stal zázrak, vyhrala Grand Prix v Banskej Bystrici a neskôr majstrovstvá sveta v Moskve.
Neurochirurg so svojou pacientkou.

Eva športovala od detstva. Po rokoch rýchlostnej kanoistiky v Novákoch si rozšírila špecializáciu o tanečnú choreografiu. Venovala sa štýlom ako hip – hop a disco. Učila tancovať deti. Odrazu si uvedomila, že má mľandravé svaly. Znovu sa vrátila do posilňovne. Jej manžel, bývalý kajakár, mal pre to pochopenie.

Skvelú postavu si udržiavala bez väčších problémov. Známi naliehali: „Eva, ty máš na to, aby si začala robiť fitnes.“ Oslovila Zoru Czoborovú, ktorá jej povedala: „Mala by si to skúsiť.” Raz za dva týždne trénovala v jej centre. Osvojila si zásady stravovacieho režimu a systém cvikov.

Vyzeralo to na nečakaný koniec kariéry

V roku 2004 skončila na medzinárodných majstrovstvách Slovenska tretia. Z majstrovstiev Európy v Rige si priniesla striebornú medailu. Na majstrovstvách sveta v Aténach skončila piata. Na medzinárodných majstrovstvách Slovenska bola druhá a na majstrovstvách Európy v Moskve získala striebro. V roku 2005 bola na majstrovstvách sveta druhá.

Intenzívny tréning musela niekoľkokrát prerušiť, keď sa jej zablokoval chrbát. Priatelia jej radili: „Trochu si oddýchni, to sa ti len zacvikli nervy medzi platničky.“ Bolesti po týždni ustúpili a pokračovala v tréningu. Týždeň pred majstrovstvami sveta si šla do Bratislavy vybavovať letenky.

Pri nastupovaní do auta jej vypadli z ruky. Keď sa po ne zohla, omráčila ju explózia v chrbtici a neznesiteľná bolesť. Nedokázala sa vystrieť. Na novozámockej neurochirurgii sa jej ujal doktor Kamil Koleják.

Magnetická rezonancia potvrdila, že platnička medzi štvrtým a piatym stavcom celkom stratila funkčnosť. Keby sa jej to stalo pri niektorom z náročných cvikov, mohla celkom ochrnúť. Operáciu naplánovali o dva týždne.

Riskantný návrat do života

Doma preplakala celé dni a noci. Viac ako zmarená športová kariéra ju trápila predstava, že ostane rodine na oštaru. Doktor Koleják jej vysvetlil, že musia nahradiť celú platničku. Bude to zložitá operácia. K poškodenému miestu preniknú cez brucho. Je to riskantné riešenie, pri ktorom má chirurg do činenia s črevnými kľučkami, veľkými cievami, močovodmi, stavcami, medzistavcovými platničkami, nervami a žilami. Každé poškodenie by malo závažné následky. Opakovaná operácia by bola veľmi obtiažna až nemožná. V USA sú neurochirurgovia, ktorí sa venujú len tejto operačnej technike. Doktor Koleják ju začal riešiť v roku 2005. Pred tou Evinou ich mal za sebou viac než stovku. Ona to chcela mať čo najskôr za sebou.

V štyridsiatich ôsmich rokoch stále aktívne súťaží.
Na majstrovstvách Európy v Moskve získala striebro. V roku 2005 už bola na majstrovstvách sveta druhá najlepšia.
O priebehu operácie sa dozvedela neskôr

Začínal ju brušný chirurg, ktorý urobil priečny dvanásťcentimetrový rez. Aby sa dostali k prednej strane chrbtice, črevá odsunuli na ľavú stranu brušnej dutiny. Pred operatérmi sa objavili najdôležitejšie tepny a žily, ktoré opatrne odpreparovali a odsunuli doľava. To bol najkritickejší okamih.

Pri akejkoľvek chybe mohlo nastať masívne krvácanie. Až po zafixovaní žíl začala vlastná výmena, pri ktorej odstránili nefunkčnú medzistavcovú platničku. Potom vyfrézovali lôžko, do ktorého zatĺkli platničkovú náhradu z chrómmolybdénovej zliatiny. Ešte pri otvorenom bruchu skontrolovali jej funkcie pod röntgenom. Všetko bolo v poriadku. Črevá a žily sa vrátili na miesto. Dva dni po operácii prišli za Evou sestry, že by sa mohla posadiť. Ako – tak to šlo. Keď ju stavali na nohy, bolesť ju vrátila na posteľ.

V tom čase sa jej ešte točila hlava z narkózy. Keď na druhý deň urobila zopár krokov, považovala to za veľké víťazstvo. Ťažkosti začali ustupovať. Domov ju pustili o deň skôr. Doktor Koleják jej zdôrazňoval, že sa musí šetriť. Brala to veľmi vážne. Pre aktívneho športovca bolo dlhé čakanie celou večnosťou.

Po troch mesiacoch začala opatrne cvičiť s ľahšími činkami a neskôr sa pokúšala tancovať v tanečnej škole. Pri poslednej kontrole skonštatoval lekár, že je v poriadku. Mohla sa pripravovať na medzinárodnú Grand Prix v Banskej Bystrici a majstrovstvá Slovenska. Na pretekoch nevynechala krkolomné mlynské kolo, premet ani rondet. Obsadila prvé miesta. Tešila sa na majstrovstvá sveta.

Prelomový šampionát

Do Moskvy cestovala s nepríjemným vedomím. Niektorým kolegom z reprezentácie sa nepáčilo, že s nimi cestuje vidiečanka. Od začiatku ju brali ako piate koleso na voze. Nebolo s kým prehodiť slova. Po voľnej zostave a párovačkách čakala na záver s tanečnou šou. O pol jednej v noci začali vyhlasovať víťazov. Keď začula svoje meno, bol to úžasný pocit.

Na stupni víťazov si vychutnala Mercuryho We Are The Champions. Najväčším víťazstvom bolo, keď jej prišli zagratulovať kolegovia, ktorí ju predtým nechceli akceptovať a odrazu vznikli priateľstvá na život a na smrť.
Moskva znamenala veľkú zmenu. Po nej si vybojovala ďalšie tituly s umelou platničkou. Zúčastnila sa na najväčších svetových súťažiach v naturálnej kulturistike a fitnes. Získala ďalšie tituly Majsterky sveta, Európy, Miss Universe, niekoľko víťazstiev v USA, v Kanade, vo Fínsku a v Nemecku. Zaradili ju medzi Klenoty športu a má čestné miesto v knihe Osobnosti Českej a Slovenskej republiky.

S doktorom Kolejákom je v neustálom kontakte

Po každom športovom úspechu mu posiela pozdrav. Je to úprimná vďaka za úspešný vstup do bežného a športového života. Hovorí, že návrat do pôvodnej súťažnej formy by bez jeho pomoci a rád nebol možný. Pravidelné kontroly a konzultácie jej dodávali istotu a zároveň potlačili obavy, že by platnička nevydržala. Pracuje ako fitnes tréner, viceprezidentka ICN Slovakia, promotérka, reprezentačná trénerka žien a európska delegátka pre Americkú federáciu naturálnej kulturistiky a fitness. Po operácii zmenila spôsob tréningu a príprav, aj celkový prístup k životu. Od operácie nepociťuje štrnásť rokov žiadne bolesti. V štyridsiatich ôsmich rokoch aktívne súťaží. Súperky a rozhodcovia nevedeli a ani nevedia, že má umelú platničku. Nechcela, aby si nedajbože niekto myslel, že je vďaka tomu zvýhodnená. Vďaka doktorovi Kolejákovi súťaží ako každý zdravý človek.


Počas týchto rokov som pomohla mnohým ľuďom s podobnými problémami, či už to operáciu vyžadovalo, alebo nie, ale opäť len vďaka doktorovi Kolejákovi.
Za celé roky som nestretla lekára s tak ľudským prístupom ku všetkým pacientom, aký má doktor Koleják. Je to výnimočný človek s veľkým srdcom, vnútorným pokojom, odbornosťou a empatiou, aká sa dnes už často nevída.

Neviem, ako veľmi sa dá vyjadriť a popísať vďaku za každé ráno, keď sa zobudím v poriadku, za každý úspech či pohyb, ale u doktora Kolejáka, ktorého si ničím nekúpite, platí len jedno jediné zázračné slovíčko
ĎAKUJEM.
Eva Matoušková


Tajomstvo úspechu majsterky sveta

Pani Matoušková k nám prišla na odporúčanie renomovaného futbalového trénera v zúfalom stave. Športovci sú nesmierne húževnatí a cieľavedomí pacienti, ktorí sa chcú vrátiť k vrcholovému športu.

Čítajte ďalej…


pripravil
Peter Valo


FOTO: archív F.H, J.K, Ľ.J.