Kde leží naša bieda?

Koncom šesťdesiatych rokov postavili bratislavské Kramáre a po nich nemocnicu v Košiciach. Z dnešného hľadiska sú to architektonické omyly. Počúvam o výstavbe ďalších nemocníc. Teraz, v čase recesie, keď za ne zaplatíme dvojnásobnú a o rok aj trojnásobnú cenu. Na očkovacie lotérie, nákupy testov cez podivné firmy sa minuli miliardy, ale máme najhoršie platených lekárov a sestry. Pre ich nedostatok zatvárame oddelenia a odkladáme operácie.

Čo potom, keď zostarnú terajšie päťdesiatničky? Komu poslúžilo nariadenie, že sestry majú mať vysokú školu, keď odchádzajú na privátne pracoviská alebo do Rakúska, Nemecka, Anglicka, Česka či aj do Maďarska, kde dostanú lepšie platy? Keby dnes lekári-penzisti odišli do dôchodku, zdravotníctvo skolabuje.

Exodus lekárov je aj v zahraničí. Aj z Francúzska utekajú pre vyššie platy do súkromných farmaceutických firiem alebo do Anglicka a sú na tom oveľa lepšie ako naši. Počul som o anestéziológoch, čo chodia na dva týždne do Francúzska. Bývajú v hoteli, preplácajú im cestu a berú 7000 čistého.

A čo naše školstvo? Prečo odchádza toľko našich maturantov študovať do Česka a koľko ich tam pre podstatne lepšie podmienky ostane? Vláda sa tvári, že sa nič nedeje, alebo žeby bolo niečo zhnité v štáte slovenskom?

Peter Valo
Spisovateľ, publicista

Lekárske noviny jún/2022




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *