UNLP ponúka nové glaukómové implantáty, ide o jediné certifikované pracovisko na východe

Košice, 26. september 2023 – Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice má na svojom Očnom oddelení na Rastislavovej 43 skvelé riešenie pre pacientov s glaukómovým ochorením (zeleným zákalom) – moderné implantáty na zníženie vnútroočného tlaku. Tieto operácie realizuje naše pracovisko ako jediné certifikované na východnom Slovensku. „Po implantácii dochádza u pacienta buď k výraznej redukcii liečby zeleného zákalu alebo pacient vôbec nepotrebuje žiadnu ďalšiu liečbu antiglaukomatikami,“ uvádza MUDr. Barbora Horváthová, primárka Očného oddelenia.

15 až 20 minút na operačnej sále
Oční chirurgovia na našom Očnom oddelení realizujú operačný výkon očným mikroskopom najnovšej generácie s maximálnou presnosťou. Oproti klasickej operácii, trabekulektómii, ktorá sa dodnes využíva pri liečbe pokročilého glaukómu, nie je tento moderný operačný postup komplikovaný a rýchlejšia je aj rekonvalescencia. „V lokálnej anestéze, sa podá len injekcia na znecitlivenie pod spojovku, pacientovi vložíme implantát do prednej časti oka. Drenážny implantát odvádza nadbytočnú tekutinu z oka pod spojovku, čím sa vysoký tlak v oku stabilizuje,“ hovorí primárka Očného oddelenia. Skúsený operatér je s operáciou hotový do 20 minút a pacient ostáva v nemocnici maximálne dva dni, ak je pooperačný priebeh bez komplikácií. Operácia je hradená poisťovňami.


Nový glaukómový implantát:

Kovové implantáty verzus ohybné
Nový implantát je z flexibilného biokompatibilného materiálu, podobnému materiálu aký sa používa v kardiochirurgii, a pacient jeho prítomnosť nijako nepociťuje. „V minulosti boli opakované ťažkosti s upchatím pôvodného implantátu, ktorý sa znefunkčnil a bolo potrebné ho vybrať. Aktuálne máme pacientov po operácii s novými implantátmi, ktorí sa liečili kombináciou troch alebo štyroch antiglaukomatík, teraz im stačí len jeden liek, prípadne žiaden,“ potvrdzuje úspešnosť operačnej liečby MUDr. Horváthová.

Glaukóm môže spôsobiť slepotu
Glaukóm alebo zelený zákal je progresívne ochorenie, ktoré sa niekoľko rokov vyvíja „potichu“, teda  bez akýchkoľvek príznakov, a v neliečenom stave vedie k úplnej strate videnia. Riziko vzniku glaukómu je napríklad u ľudí nad 40 rokov, pri krátkozrakosti alebo ďalekozrakosti nad 4 dioptrie, pri ochorení ciev, nízkom krvnom tlaku, migrénach, poraneniach oka, či častých zápaloch očí alebo u fajčiarov. U pacientov s podozrením na glaukóm  je, okrem zmerania vnútroočného tlaku, potrebné vyšetriť aj zrakový nerv, zorné pole pomocou perimetrického vyšetrenia a absolvovať aj ďalšie špecializované vyšetrenia. „Operačné riešenie s využitím moderných implantátov dokáže ochorenie zastaviť a pacientovi zachrániť zrak,“ dodáva primárka Horváthová.

Prevencia na prvom mieste
UNLP sa každoročne zapája do celosvetovej preventívnej kampane pri príležitosti Svetového dňa glaukómu, počas ktorej si záujemcovia na našich glaukómových ambulanciách môžu dať bezplatne zmerať vnútroočný tlak.

Link z vlaňajšej preventívnej akcie v UNLP: https://unlp.sk/aktualita/pridte-si-preventivne-zmerat-vnutroocny-tlak-dozviete-sa-viac-o-zelenom-zakale/ 

Zdroj, foto: UNLP Košice, TS




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *